Uncategorized

Hoe kan je minder plastiek gebruiken in het dagelijkse leven?

Het is tegenwoordig een vaak weerkerend nieuwsonderwerp: de natuur kreunt onder de grote hoeveelheid plastiek! Gemiddeld belandt er jaarlijks maar liefst 8 miljard kilogram plastiek in de oceanen en helaas neemt dit aantal elk jaar toe. Men voorspelt zelfs dat dit de komende 10 jaar nog zal vertienvoudigen! Een deel van al dat plastiek zakt naar de bodem en de rest blijft drijven aan de oppervlakte. Wist je dat je met al het plastiek dat momenteel op het water drijft, Nederland maar liefst 34 keer zou kunnen bedekken? Het duurt trouwens 700 jaar (!) vooraleer plastiek volledig is afgebroken. Dit betekent dat al het plastiek dat ooit is gemaakt, vandaag nog steeds ergens bestaat. Daarbij komt dat plastiek eigenlijk niet eens volledig afbreekbaar is, eigenlijk verbrokkelt het alsmaar tot kleinere stukjes die opgegeten worden door de dieren die in de zee leven. De vraag die veel mensen zich stellen is wat wij zelf kunnen doen om minder plastiek te gebruiken in het dagelijkse leven.

6 tips voor minder plastiek

Als je minder plastiek wil gebruiken, neem je best je dagelijkse gewoontes eens onder de loep. Denk bijvoorbeeld aan een tripje naar de supermarkt, daar heb je de keuze tussen voorverpakte groenten en fruit of losse. Opteer ervoor om zelf je tomaten, komkommers en avocado’s uit te kiezen en neem je eigen, katoenen tasjes mee. Ook aan de kassa gebruik je een herbruikbare tas of een trolley. Een volgende tip is om producten met microbeads te vermijden. Dit zijn kleine stukjes plastic die je niet kan zien met het blote oog en die vaak terug te vinden zijn in schoonheidsproducten en tandpasta. De verpakking lezen is dus de boodschap! Eens je aan de drankenafdeling komt, kies je best voor glazen flessen die je daarna terugbrengt in de winkel en opnieuw kunnen gebruikt worden. Wist je trouwens dat er ook tandenborstels van bamboe bestaan die na gebruik afbreekbaar zijn? Tenslotte zijn er ook tal van heerlijk geurende zepen en shampoos die in vaste vorm te koop zijn – zonder plastiek verpakking dus!

Kies resoluut voor milieuvriendelijke producten

Naast bovenstaande tips om minder plastiek te gebruiken in het dagelijkse leven, zijn er ook andere manieren om de gigantische afvalberg te verminderen. Je kan er bijvoorbeeld op letten om zoveel mogelijk duurzame producten te kopen of te gebruiken. Deze zijn op verschillende vlakken beter voor het milieu, de mens én de dieren. Er was een overgangsperiode waarin duurzame producten nog relatief nieuw en onbekend waren, maar gelukkig geraken ze anno 2018 meer en meer geïntegreerd in het dagelijkse leven. Van zonne-energie als alternatieve energiebron tot duurzame woonoplossingen, milieuvriendelijke schoenen en natuurlijke cosmetica… Elke dag wordt het aanbod groter! Als je kiest voor bedrijven die er tijdens de productie, distributie en gebruik van hun producten op letten om het milieu zo min mogelijk te belasten, draag je op nog een andere manier je steentje bij. Alle kleine inspanningen maken op het einde van de rit wel degelijk een verschil!