Uncategorized

Een milieuvriendelijk vloerkleed kopen

Geplaatst

Als je een nieuw vloerkleed nodig hebt, is het de moeite waard om een exemplaar te kiezen van milieuvriendelijk textiel. Sommige vezels worden namelijk verkregen uit plastic of uit planten die met behulp van veel pesticiden geteeld worden. Er zijn enkele verrassende keuzes voor ecologisch textiel waar vloerkleden van gemaakt worden, welke zacht, mooi en bovendien verantwoord zijn.

Biologische wol

Een luxe wollen vloerkleed, kan dat duurzaam zijn? Ja, dat kan, zolang de schapen waarvan de wol afkomstig is op een verantwoorde manier gehouden worden. Een wollen vloerkleed is gemaakt van biologische wol wanneer de schapen gras zonder pesticiden eten, geen preventieve antibiotica krijgen en op een diervriendelijke manier worden gehouden. De wol is verder niet behandeld met schadelijke stoffen of giftige verfstoffen. Een duurzaam en biologisch wollen vloerkleed is te herkennen aan het GOTS-keurmerk.

Hennep

Hennepvezels worden al eeuwenlang gebruikt voor het maken van kleding, touw en matten. De plant is namelijk erg makkelijk te verbouwen. Hennep groeit snel, heeft geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig en doet het ook in ons gematigde klimaat goed. Geen wonder dat hennep weer helemaal terug is van weggeweest. Het enige nadeel is dat de hennepvezel vrij stug is, waardoor een vloerkleed van hennep nooit zo zacht zal aanvoelen als een wollen vloerkleed. Dit textiel is echter wel heel eenvoudig schoon te krijgen, waardoor een hennep vloerkleed een goede keuze is voor in de hal, de keuken en de schuur. Kortom, plekken waar je met schoenen rondloopt.

Gerecycled polyester

Polyester als duurzame bron van textiel? Dit kan althans wanneer je een vloerkleed van gerecycled polyester koopt. Dit wordt namelijk gemaakt van gerecycled afval zoals verpakkingen en flessen. Daardoor krijg je niet alleen een vuil- en waterafstotend vloerkleed in huis, maar je doet ook meteen aan upcycling, omdat je zorgt dat de kunststof niet in het milieu of in de oceaan terechtkomt. Beter nog; dit materiaal is tot wel tien keer toe recyclebaar!

Lyocell

Lyocell of tencel is een vezel die gewonnen wordt uit hout. Daardoor is het een milieuvriendelijk materiaal dat volledig recyclebaar en afbreekbaar is. Ook is het voor een product dat uit hout wordt gewonnen verrassend zacht – een vloerkleed van lyocell is daardoor zeer aangenaam om met blote voeten overheen te lopen. Eén nadeel ervan is dat lyocell vaak gemaakt wordt uit Australische eucalyptusbomen, waardoor het product een lange weg moet afleggen om op jouw vloer te belanden.

Biologisch katoen

Net als een wollen vloerkleed kan een vloerkleed van katoen óf erg schadelijk voor het milieu zijn óf juist erg verantwoord. Het komt hierbij weer aan op de manier waarop het katoen geteeld wordt. Niet-biologisch katoen wordt verbouwd met gebruik van veel pesticiden welke de bodem en het grond- en oppervlaktewater aantasten. Bij de teelt van biologisch katoen wordt gebruik gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen uit planten en van biologische bestrijding door insecten. Ook wordt dit katoen niet met toxische chemicaliën geverfd of gebleekt, waardoor er ook nog eens zachtere en dikkere vloerkleden van gemaakt kunnen worden.