Uncategorized

Kleed je duurzaam en vegan

Duurzaamheid is hét woord van 2021. We krijgen als consument een steeds duurzamer bewustzijn. Het uitbuiten van mens, dier en natuur is niet meer van deze tijd en er worden steeds meer oplossingen bedacht om producten die we dagelijks gebruiken te verduurzamen. Een voorbeeld van zo’n product dat we misschien wel het meest gebruiken op dagelijkse basis is kleding. Hier valt dus nog een heleboel winst te behalen op gebied van duurzaamheid, waardoor steeds meer duurzame kleding op de markt beschikbaar is.

DUURZAME KLEDING

Wat is duurzame kleding?

Duurzame kleding betreft kleding welke is gemaakt met het oog op onze planeet en hoe we daar zuiniger mee om kunnen gaan. Dit geldt voor zowel natuur, mens en dier. Denk hierbij aan termen zoals diervriendelijkheid, eerlijke mensenrechten, veilige werkomstandigheden en ook het gebruik van minder belastende materialen en grondstoffen.

Tweedehands is duurzaam

Wanneer het gaat over duurzame kleding dan is kleding die al bestaat natuurlijk het meest duurzaam. Tweedehands kleding is al geproduceerd, dus wanneer het door een tweede persoon gebruikt wordt halveert het de milieubelasting in feite. Het nadeel van tweedehands kleding is dat het misschien niet voldoet aan jouw eisen van de laatste mode, dat je niet kunt vinden waar je naar op zoek bent of een kledingstuk niet de juiste maat heeft. Daarom blijft het voor veel mensen toch ook interessant om nieuwe kleding te kopen.

Duurzame kleding is nog steeds in opkomst. Er zijn al verscheidene kledingmerken op de markt die zich uitsluitend bezig houden met producten die louter op duurzame manieren geproduceerd zijn. De prijs is wellicht wel wat hoger dan je gewend bent van de kleren die je voorheen kocht. Je moet het echter niet zo zien dat duurzame kleding duur is; andere kleding is gewoon te goedkoop. Kleding kan goedkoop geproduceerd worden doordat het geen rekening hoeft te houden met goede werkomstandigheden voor mensen of fijne leefomstandigheden voor dieren. Dat kost immers geld en dat is dan ook precies wat bij duurzame kleding opgeteld wordt bij de verkoopprijs.

VEGAN FASHION

Misschien is totaal duurzame kleding nog net een stap te ver; je weet niet waar je het moet vinden en misschien is de koopprijs meer dan wat je op het moment kunt betalen. Vind je het desondanks toch belangrijk om bewuste kledingkeuzes te maken en ben je vooral begaan bij een goed welzijn voor dieren, dan kun je ook voor vegan mode kiezen.

Wat is vegan fashion?

Vegan mode is precies wat je verwacht: alle kleding die gemaakt is zonder dat er dierlijke materialen of dierlijke hulpstoffen in zijn verwerkt of aan te pas zijn gekomen. Hierbij kun je denken aan materialen als leer, bont, dons en zijde, maar ook wol en zelfs soorten lijm of verf kunnen een dierlijke oorsprong hebben.

Dit betekent niet dat vegan mode niets te bieden heeft. Het heeft een geitenwollen sokken imago, wat overigens totaal onterecht is. De hipste kledingstukken kunnen hartstikke vegan zijn. Denk hierbij aan sexy imitatie leren broeken of een hippe linnen blouse. Vegan fashion kan even stijlvol al dan niet mooier zijn dan de mode items die je kent en in de meeste kledingwinkels tegenkomt. Meestal is een vegan kledingstuk niet eens te onderscheiden van een item waarin wel dierlijke materialen verwerkt zijn. Echter het verschil wordt wel degelijk gemaakt op het gebied van dierwelzijn en dat is uiteindelijk het allerbelangrijkst.