Milieu

Is veganisme de oplossing?

 

Als vleesproductie zo’n slechte invloed heeft op het milieu, moeten we dan allemaal veganist worden? Het eenvoudige antwoord is: ja, dat zou eigenlijk het beste zijn. In praktijk is dat natuurlijk niet erg handig, maar het is ook niet nodig. Een simpele vermindering van de vleesconsumptie is al een stap in de goede richting.

In Nederland neemt de vleesconsumptie recent dan ook al af, maar helaas is dat niet het geval in andere delen van de wereld: in industrialiserende landen gaat de consumptie omhoog, aangezien het eten van vlees geassocieerd wordt met een hogere welvaartsgraad. En aangezien we hier in het westen al jaren zo veel vlees eten, kunnen we niet eisen van andere landen dat ze dat niet doen.

Nochtans zou niet alleen het milieu er baat bij hebben dat we de vleesproductie verminderen. Om een veedier vet te mesten, is immers heel wat voedsel en water nodig, en dus ook landbouwgrond. De meeste oppervlakte landbouwgrond in de wereld wordt besteed aan veevoer. Als al die grond bebouwd kon worden met groenten en fruit, zouden we veel meer voedsel kunnen produceren en een stap dichter zijn bij honger de wereld uit helpen.