Milieu

Een innovatieve manier om de oceaan schoon te maken

De plasticsoep in de Grote Oceaan schoonmaken, het leek jarenlang een onmogelijke verwezenlijking. Tot de toen achttienjarige Nederlands-Kroatische Boyan Slat in 2013 met een innovatief idee aan de dag kwam. Hij startte de Ocean Cleanup stichting, en bedacht een techniek om met drijvende netten het plastic uit de oceaan te vissen.

Daarvoor waren er al expedities geweest met schepen, maar de omvang van de North Pacific Gyre maakt dat zulke expedities slechts een druppel in de oceaan vormen. Slat’s plan steunde echter op netten van gigantische omvang, tot verschillende kilometers, die door boten naar het land gesleept konden worden.

Het leek te mooi om waar te zijn, en het project kende dan ook heel wat kritiek van milieu-experts, die vonden dat de jongeman al te idealistisch was. Slat volhardde echter, en ging met een team van experts aan de slag om het systeem bruikbaar te maken. In 2017 kondigde hij aan dat het team met een doorbraak gekomen was, en een manier had gevonden om de drijvende armen van de netten mee te laten bewegen met de stroming zonder zelf kapot te gaan. Het project zou in de loop van 2018 volop van start moeten gaan.