In Nederland is het percentage van mensen die milieubewust zijn hoog. Dit betekent dat er veel mensen zijn die over het milieu nadenken en dit is op zich al een hele goede zaak. Maar hoe zet je dit bewustzijn optimaal om in milieuvriendelijk gedrag in het dagelijkse leven?
Er zijn allerlei producten op de markt waarbij ten behoeve van het milieu rekening wordt gehouden met de samenstelling van het materiaal of het energieverbruik. Deze producten zijn voorzien van een label zodat ze gemakkelijk te herkennen zijn.
Als consument is het een goede zaak om hierop te letten bij het kopen van nieuwe goederen en etenswaren.
Buiten dat zijn er een aantal inkoopgewoontes die iedereen kan toepassen om mee te werken aan een gezonder milieu.
Veel mensen vinden de prijs van een product doorslaggevend. Dit is begrijpelijk; iedereen wil immers zoveel mogelijk geld besparen. Hoe dan ook is het zinvol om aandacht te besteden aan de kwaliteit van het product die samenhangt met de levensduur van het product.
Een product dat langer meegaat, is beter voor het milieu omdat er minder grondstoffen nodig zijn en tegelijkertijd is het op de langere termijn meestal goedkoper voor de consument. Wanneer een product dat goedkoper is maar de helft van de tijd meegaat dan een duurder product, kost dit uiteindelijk twee keer zoveel.
Tevens speelt het formaat van de koopwaar een rol. Hoe groter iets is, des te meer materiaal ervoor nodig is om het te maken. Bij de aanschaf van apparaten waarbij de afmeting van ondergeschikt belang is aan de functie, is een kleinere versie dus milieuvriendelijker. Als je bijvoorbeeld een computer nodig hebt, zou je ervoor kunnen kiezen om een refurbished macbook te kopen. Natuurlijk zijn er zaken waarbij de grootte wel doorslaggevend is, maar het is vaak te vanzelfsprekend om voor het grootste exemplaar te kiezen.
Iedereen weet dat plastic erg slecht voor het milieu is. Toch wordt er nog veel onnodig plastic gebruikt.
Op de meeste kantoren staat er een koffieautomaat met plastic bekertjes. Dagelijks verdwijnen er ontelbare plastic bekertjes in de prullenbak. Het is een kleine moeite om een eigen mok mee te nemen die in de automaat past. Tegenwoordig heeft het gros van de koffiemachines de optie om de koffie zonder bekertje te kopen. Een andere mogelijkheid om de afvalhoop te verkleinen is om het plastic bekertje te hergebruiken.
Ditzelfde geldt voor plastic tassen. Een eigen stevige boodschappentas meenemen wordt al door veel mensen gedaan. In deze boodschappentas komen uiteindelijk nog veel plastic tasjes terecht van de groente- en broodafdeling. Deze tasjes worden niet echt vies van deze levensmiddelen en zijn dan ook prima te hergebruiken om bijvoorbeeld etenswaren in te vriezen.
Om milieubewustheid in de praktijk te brengen is het wenselijk om voor de aankoop van alle producten de factoren die een rol spelen bij vervuiling van onze aarde, af te wegen.