Milieu

Weg met de wegwerpcultuur

 

Een grote boosdoener voor het milieu zijn al de plastic verpakkingen waarin we dagelijks ons eten aankopen. Plastic werkt als vershouder en beschermer van voedsel, en op die manier werkt het soms weliswaar ook duurzaamheid in de hand: het vermindert transportkosten en verspilling. Maar tegelijkertijd wordt erg vaak plastic gebruikt waar het niet nodig is. Die citroenen, met vijf bijeen in netjes? Waren vast goedkoper als u ze los kocht, en het plastic heeft in dit scenario helemaal geen nut. Hierbij enkele tips om uw plasticgebruik te verminderen.

  • Koop voedingsmiddelen aan in bulk op de markt of in een verpakkingsvrije winkel. Je kunt zelf stoffen of papieren tassen meebrengen, of glazen flessen en bokalen. Prima voor dingen als granen, noten en bloem, en vaak goedkoper.
  • Neem geen plastic zakje voor elke soort groente die je in de supermarkt koopt. Kies voor losse items, en leg ze los in uw karretje of breng papieren zakjes mee, die u hergebruikt.
  • Koop een drinkbus voor water en een handige meeneem-mok voor koffie, zodat u niet telkens flesjes en wegwerpbekers moet kopen.
  • Koop dranken aan in glazen flessen in plaats van plastic, waar mogelijk.